top of page

Merre tovább a tanulási zavarral?

Sok gyakorlással, sok munkával, fejlesztéssel végigküzdött általános iskolai évek után elérkezett a pályaválasztás ideje. De merre tovább?

A 13-14 éves korú gyermekeknél a továbbtanulás és a pályaválasztás iskolai előkészítése a tanárok feladata. A kiválasztott iskola a későbbi szakmatanulás, a pályaválasztás lehetőségeit is meghatározhatja. A helyes döntéshez nélkülözhetetlen az önismeret, a rálátás a különböző szakmákra, foglalkozásokra, és lehetőségekre, de ugyanúgy nélkülözhetetlen a szülők és a pedagógusok kapcsolata is – hívja fel a figyelmet Takácsné Csór Marianna. A Varázsbetű Fejlesztő Műhely szakembere útmutatása sok segítséget nyújt a diszlexiás, vagy más tanulási zavarral küzdő gyerekeknek, akiknek helyzete a pályaválasztásnál is különleges, hiszen számukra nehézséget jelenthet az idegen nyelv, a matematika, az irodalom, vagy valamely egyéb tárgy elsajátítása.

Nem lehetetlen! Az Oktatási Törvény segítséget próbál adni a tanulási nehézségekkel küzdő gyerekeknek. Ha a gyermek diszlexiás, vagy egyéb tanulási zavarral küzd, akkor az igazgató - a szakértői bizottság vagy a nevelési tanácsadó véleménye alapján - mentesíti egyes tantárgyakból, tantárgyrészekből az értékelés alól. A Beszédvizsgáló Országos Szakértői és Rehabilitációs Bizottság javaslatára mehet a gyermek az Öveges Gimnáziumba, ahol a továbbtanulásra és szakmatanulásra is felkészítik a diszlexiás tanulókat. A felvételi kérelmek beadása előtt érdemes érdeklődni a kiválasztott iskolában azzal kapcsolatban, hogy a felvételhez megyei, vagy az országos szakértői bizottsági szakvélemény szükséges.

post_59743_20110918190029.jpg

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page